Националното спортско признание

Националното спортско признание популарно наречено Спортска пензија претствува највисока спортска титула на еден спортист, кој постигнал спортски резулати и тоа: за освоен златен, сребрен и бронзен медал, односно за освоено прво, второ и трето место на Олимписките игри, Параолимписките игри, Шаховска олимпијада, Светски и Европски сениорски првенства во Олимписки и Параолимписки спортови. Националното спортско признание се добива во вид на плакета и месечен финансиски надоместок.

Спортисти со национално спортско признание

1. Атина Бојаџи (in memoriam) – маратонско пливање
2. Владимир Богоевски – одбојка
3. Горан Србиновски – одбојка
4. Александар Тасевски – одбојка
5. Дарко Панчев – фудбал
6. Индира Кастратовиќ – ракомет
7. Ацо Русески – бокс
8. Шабан Сејди – борење
9. Ванчо Каранфилов – спортско стрелаштво за инвалидизирани
10. Реџеп Реџеповски – бокс
11. Стојна Вангелова – кошарка
12. Благоја Георгиевски – кошарка
13. Бранимир Јовановски – спортско стрелаштво за инвалидизирани
14. Шабан Трстена – борење
15. Мирче Опелоски – карате
16. Нико Нестор – маратонско пливање
17. Елизабета Чолаковска Шпољариќ – куглање
18. Зоран Шоров – борење
19. Весна Секуловска – шах
20. Димитар Бојаџиев – маратонско пливање
21. Милко Ѓуровски – фудбал
22. Азис Сали – бокс
23. Трајко Недев – шах
24. Владимир Георгиев – шах
25. Драгољуб Јаќимовиќ – шах
26. Томи Стефановски – маратонско пливање
27. Димитар Илиевски Мурато (постхумно)
28. Игор Димовски – маратонско пливање
29. Рагми Арифовски – голбал за слепи лица
30. Вангел Жабев – пливање за инвалидизирани лица                                                          
31. Дејан Недев-традиционално карате                                                                                
32. Ганчо Стојменовски-фудбал за глуви                                                                  
33.Страхил Николовски-фудбал за глуви                                                                          
34.Јован Момировски-фудбал за глуви                                                                              
35.Мурад Рамазанов-борење                                                                                            
36.Могамед Ибрагимов-борење                                                                                
37.Мумин Вели-бокс                                                                                                  
38.Кирил Лазаров-ракомет