Facebook профил на Агенцијата за млади и спортYouTube канал на Агенцијата за млади и спорт

Слајдови на насловна

Доделени наградите за најдобри млади уметници од проектот „Млади уметници

Доделени наградите за најдобри млади уметници од проектот „Млади уметници"

  Музејот на град Скопје е местото каде денес беше отворена изложбата...

Доделени наградите за најдобрите млади поети од „Kонкурсот на АМС

Доделени наградите за најдобрите млади поети од „Kонкурсот на АМС" за 2019 година

Агенцијата за млади и спорт (АМС) по шести пат го реализира проектот за...

Продолжува кампањата „Насилството раѓа насилство – сопри го, не го разгорувај“

Продолжува кампањата „Насилството раѓа насилство – сопри го, не го разгорувај“

Градот Скопје се приклучи на кампањата на Агенцијата за млади и спорт и...

Каевски се обрати на финалната конференција на Евро - Атлантскиот Совет на Македонија

Каевски се обрати на финалната конференција на Евро - Атлантскиот Совет на Македонија

Директорот на Агенцијата за млади и спорт, Дарко Каевски, на покана на...

Продолжува проектот “Стоп на пороците кај младата популација’’

Продолжува проектот “Стоп на пороците кај младата популација’’

Агенцијата  за млади и спорт продолжува со имплементацијата на...

 • Доделени наградите за најдобри млади уметници од проектот „Млади уметници

  Доделени наградите за најдобри млади уметници од проектот „Млади уметници"

 • Доделени наградите за најдобрите млади поети од „Kонкурсот на АМС

  Доделени наградите за најдобрите млади поети од „Kонкурсот на АМС" за 2019...

 • Продолжува кампањата „Насилството раѓа насилство – сопри го, не го разгорувај“

  Продолжува кампањата „Насилството раѓа насилство – сопри го, не го разгорувај“

 • Каевски се обрати на финалната конференција на Евро - Атлантскиот Совет на Македонија

  Каевски се обрати на финалната конференција на Евро - Атлантскиот Совет на...

 • Продолжува проектот “Стоп на пороците кај младата популација’’

  Продолжува проектот “Стоп на пороците кај младата популација’’

Печати

Прием на ориентациона делегација

вклучено . Објавено во Соопштенија

На Светското првенство во спортска ориентација кое од 11 до 23 јули ќе се одржи во швајцарскиот град Лозана, Македонија ќе биде претставена преку Ристе Киров.Натпреварите ќе се одржуваат во четири категории, а Киров ќе настапи во три дисциплини: Спринт (3 км.); Мидл (6 км.) и Лонг (17 км.) со можност да настапи и во штафетата доколку оформи тим со некој од другите натпреварувачи.

На СП минатата година во Франција, Киров од вкупно 450 натпреварувачи беше пласиран околу 300.та позиција. Во овој спорт натпреварувачите добиваат опрема која се состои од компас, мапа и чип за регистрација и на патеката треба да ги пронајдат однапред зададените места за што пократко време. Со спортската ориентација во Македонија се занимаваат екипи од Скопје, Прилеп, Штип, Струмица, Велес, Радовиш, Крушево, Неготино, Кавадарци, со тенденција и другите градови да се вклучат во натпреварувањето. Деновиве е најавено и регистрирање на Македонската ориентациска федерација со што спортот ќе добие професионален карактер.

Директорот на Агенцијата за млади и спорт, Лазар Поповски на денешната средба со претставници од федерацијата најави вклучување на овој двонаменски спорт во училиштата со цел да бидат опфатени што повеќе ученици, бидејќи занимавањето со спортска ориентација придонесува како за физичкиот, така и за психичкиот развој.Поповски беше информиран дека во Лозана, Македонија ќе упати апликација за организирање на Младинското европско првенство во 2014 година, а следен настап на македонските натпреварувачи на меѓународна сцена е учеството на Југоисточното Европско првенство во Анкара од 7 до 11 септември. Во Македонија во тек е Републичката лига во која се одржуваат 12.кола.

Избери живот - избери спорт

Информатички спортски систем

Спортска академија