Facebook профил на Агенцијата за млади и спортYouTube канал на Агенцијата за млади и спорт

Слајдови на насловна

Прием за македонската таеквондо олимписка надеж Дејан Георгиевски

Прием за македонската таеквондо олимписка надеж Дејан Георгиевски

Агенцијата за млади и спорт организираше прес конференција по повод...

Кошаркарско игралиште во Аеродром

Кошаркарско игралиште во Аеродром

Директорот на Агенцијата за млади и спорт, Наумче Мојсовски направи увид во...

Најдобриот млад иноватор на прием во АМС

Најдобриот млад иноватор на прием во АМС

Директорот на Агенцијата за млади и спорт Мојсовски се сретна со нашиот...

Избрани најдобрите од конкурсот

Избрани најдобрите од конкурсот "Млади уметници"

Избрани се најдобрите од конкурсот "Млади уметници" во две возрасни...

Избрани најдобрите од конкурсот

Избрани најдобрите од конкурсот "Млади поети"

“Млади поети” е еден од проектите кои имаат за цел да ја...

 • Прием за македонската таеквондо олимписка надеж Дејан Георгиевски

  Прием за македонската таеквондо олимписка надеж Дејан Георгиевски

 • Кошаркарско игралиште во Аеродром

  Кошаркарско игралиште во Аеродром

 • Најдобриот млад иноватор на прием во АМС

  Најдобриот млад иноватор на прием во АМС

 • Избрани најдобрите од конкурсот

  Избрани најдобрите од конкурсот "Млади уметници"

 • Избрани најдобрите од конкурсот

  Избрани најдобрите од конкурсот "Млади поети"

Печати

АМС со поддршка на Илина Арсова: ПРВА МАКЕДОНКА НА МОНТ ЕВЕРЕСТ 2013 ГОДИНА

вклучено . Објавено во Соопштенија

 

Денес во просториите на Агенцијата за млади и спорт, се одржа прес-конференција по повод подготовките на Илина Арсова-првата жена Македонка која ќе се обиде да го развиори македонското знаме на Хималајските височини.Директорот на АМС м-р Лазар Поповски го претстави походот на Илина Арсова (кој треба да се случи оваа пролет во периодот од Април до Мај) и подготовките за искачувањето на Монт Еверест кои се во тек. Успехот во овој потфат, ќе и донесе на Илина епитет на првата жена Македонка која го освои срцето на највисоката планина на светот и за тоа ќе и биде потребна поддршка од сите нас.Со самиот факт што искачувањето на Монт Еверест од страна на жени е поретко, проектот „Прва Македонка на врвот на светот“ меѓународно ќе ја афирмира нашата земја, а воедно согласно плановите кои се дел од истиот, целокупните активности ќе бидат документирани преку ангажирање соодтветна филмска екипа во најоптимален обем.

Проектот кореспондира со една од главните препораки на Советот на Европа за “вклучување на жената во спортот“, што, во исто време претставува еден од приоритетите во „Програмата за развој на спортот 2013-2017“ како стратешки документ на Агенцијата за млади и спорт. Агенцијата за млади и спорт и додели на Илина финасиски средства во износ од 5.000 евра.

Арсова ги има освоено речиси сите највисоки врвови од другите континенти во Светот. Како што вели таа проектот „Прва Македонска жена на Монт Еверест“ е од големо значење не само за неа, туку и за сите Македонки и токму македонската жена и е најголемата инспирација за освојување на највисокиот врв во светот.

Во таа насока, вечерва, во галеријата на МКЦ, ќе биде отворена и сликарската изложба на Илина Арсова. Станува збор за групна изложба која на својствен начин повикува на нејзина поддшка да го освои највисокиот врв на светот Монт Еверест. Средствата кои ќе се соберат од продажбата на нејзините уметнички дела ќе бидат уште еден чекор напред за првата Македонка на патот кон највисокиот врв на светот.
Идејата на вечерашната изложба според Илина е да ги спои спортот и уметноста и да ги мотивира луѓето преку спортот да бидат креативни и ликовно инспирирани. Изложбата е наменска и продажна со цел собирање средства за поддршка на долгонајавуваната експедиција „Прва македонка на Монт Еверест” која поради недостиг на финансиски средства веќе трета година се одложува.

 

 

 

Избери живот - избери спорт

Информатички спортски систем

Спортска академија