Facebook профил на Агенцијата за млади и спортYouTube канал на Агенцијата за млади и спорт

Слајдови на насловна

Прием за македонската таеквондо олимписка надеж Дејан Георгиевски

Прием за македонската таеквондо олимписка надеж Дејан Георгиевски

Агенцијата за млади и спорт организираше прес конференција по повод...

Кошаркарско игралиште во Аеродром

Кошаркарско игралиште во Аеродром

Директорот на Агенцијата за млади и спорт, Наумче Мојсовски направи увид во...

Најдобриот млад иноватор на прием во АМС

Најдобриот млад иноватор на прием во АМС

Директорот на Агенцијата за млади и спорт Мојсовски се сретна со нашиот...

Избрани најдобрите од конкурсот

Избрани најдобрите од конкурсот "Млади уметници"

Избрани се најдобрите од конкурсот "Млади уметници" во две возрасни...

Избрани најдобрите од конкурсот

Избрани најдобрите од конкурсот "Млади поети"

“Млади поети” е еден од проектите кои имаат за цел да ја...

 • Прием за македонската таеквондо олимписка надеж Дејан Георгиевски

  Прием за македонската таеквондо олимписка надеж Дејан Георгиевски

 • Кошаркарско игралиште во Аеродром

  Кошаркарско игралиште во Аеродром

 • Најдобриот млад иноватор на прием во АМС

  Најдобриот млад иноватор на прием во АМС

 • Избрани најдобрите од конкурсот

  Избрани најдобрите од конкурсот "Млади уметници"

 • Избрани најдобрите од конкурсот

  Избрани најдобрите од конкурсот "Млади поети"

Печати

Одржан семинарот "Допингот во спортот"

вклучено . Објавено во Соопштенија

 

Денеска во салата на Советот на град Скопје се одржа семинарот за анти-допинг "ДОПИНГОТ ВО СПОРТОТ" кој го организираа Агенцијата за млади и спорт во сорабтка со Македонскиот олимписки комитет. На семинарот свое учество земаа директорот на Агенцијата за млади и спорт,Лазар Поповски, ген.секретар на МОК Сашо Поповски,  д-р Илија Стоилов - Комисија за анти-допинг при АМС и д-р Зоран Ханџиски -  Комисија за анти-допинг при АМС.

На семинарот кој беше посетен од 50-тина спортисти и членови на федерациите, се зборуваше и презентираше за користењето на недозволени супстанции на спортистите како и спречување на допингувањето во иднина.

Директорот Поповски, истакна дека допингувањето е проблем на денешницата со кој се соочуваат спортистите и кој треба да се искорени доколку сакаме да имаме чист спорт.

Македонија е една од земјите кои ја имаат потпишано Декларацијата на УНЕСКО за борба против допингот. Почитувајќи ја оваа декларација, во склоп на Агенцијата за млади и спорт има составено комисија за анти-допинг, која редовно врши контроли врз професионалите спортисти- рече Поповски.

Останатите учесници меѓу кои ген.секретар на МОК г-дин Сашо Поповски, д-р Илија Стоилов и д-р Зоран Ханџиски  на семинарот во своите излагања, ги запознаа посетителите, за почетоците на допингот, за користењето на недозволени супстанции, за нивните последици, како и за начинот на спречување на спортистите од користење на недозволени спустанции. Покрај тоа, напоменаа дека голем број познати спортисти, откако биле откриени дека користели недозволени супстанци, нивните кариери во момент пропаѓале и биле непожелни меѓу спортистите и спортските работници.Еден од нив кој беше посочен како најнов пример кои користел недозволени супстанци беше Ленс Армстронг, освојувачот на голем број медали на велосипедскиот спорт.   

Според статистиката која беше објавена, во Македнија досега се имаат направено 500 допинг тестови, почнувајќи од 6 март 2005 година кога за прв пат е направен ваков тест, од кои четири се покажани за позитивни, а уште четворица спортисти кои направиле анти-допинг тестови кои требале да се наптреваруваат на меѓународни натпревари исто така биле позитивни.

Избери живот - избери спорт

Информатички спортски систем

Спортска академија