Facebook профил на Агенцијата за млади и спортYouTube канал на Агенцијата за млади и спорт

Слајдови на насловна

Вклучете се во „Европската недела на спорт”

Вклучете се во „Европската недела на спорт”

„Европска недела на спортот” е проект на Европска Унија, во...

Промовирана поштенска марка во чест на фудбалската репрезентација

Промовирана поштенска марка во чест на фудбалската репрезентација

Поштенска марка по повод историскиот настап на македонските фудбалери на...

Одбележување 100 години од животот и делото на Блаже Конески

Одбележување 100 години од животот и делото на Блаже Конески

Агенцијата за млади и спорт во делот на активности за млади, како и секоја...

Репрезентативците во Самбо на Европско во Кипар

Репрезентативците во Самбо на Европско во Кипар

Од 24-30 мај во Лимасол, Кипар ќе се одржи Европско првенство во Самбо...

Каратистите на Европско во Пореч

Каратистите на Европско во Пореч

Сениорската карате репрезентација ќе учествува на Европско карате првенство...

 • Вклучете се во „Европската недела на спорт”

  Вклучете се во „Европската недела на спорт”

 • Промовирана поштенска марка во чест на фудбалската репрезентација

  Промовирана поштенска марка во чест на фудбалската репрезентација

 • Одбележување 100 години од животот и делото на Блаже Конески

  Одбележување 100 години од животот и делото на Блаже Конески

 • Репрезентативците во Самбо на Европско во Кипар

  Репрезентативците во Самбо на Европско во Кипар

 • Каратистите на Европско во Пореч

  Каратистите на Европско во Пореч

Печати

Одбележување 100 години од животот и делото на Блаже Конески

вклучено . Објавено во Соопштенија

ams nm i gt

-Осма година по ред доделуваме награди за најдобрите млади поети и уметници, а за прв пат оваа година надворешна комисија одлучи и награди најдобри млади музички уметници, како дел од проектите за млади, истакна директорот на АМС Наумче Мојсовски. Тој додаде дека темата на Конкурсот „100 години од животот и делото на Блаже Конескија зголемува важноста и вредноста на сите творби.

-Ова се мали моменти кои во иднина ќе станат белег на Агенцијата за млади и спорт. Честитки за сите наградени со надеж дека сите тие ќе бидат мотив за сите млади да продолжат да творат, потенцираше Ѓорѓи Тасев, Советник за млади во Владата.

Претседателот на Комисијата за избор, Христо Петревски истакна дека победничкиот поход карактеристичен за спортистите беше двигател во брзината и квалитетот на целокупниот процес на припрема и реализација на Проектите за млади таленти, кај кои изостануваше песимизам и дневно политички теми, а изобилуваше со квалитет и желба за творење. Чест и задоволство е да се видат млади лица кои секој на свој начин даде свој придонес во одбележување на 100 годишнината на ликот и делото на Блаже Конески.

Доделени се вкупно 14 награди во три категории и тоа:

„Млади уметници”во категорија од 15 до 20 години

За најдобро авторско дело во дисциплина Сликарство се наградува Душан Цветков, со делото под наслов „Блаже Конески“,

За најдобро авторско дело во дисциплина ФОТОГРАФИЈА се наградува Kaja Тасевска со делото „Родната куќа на великанецот“,

За најдобро авторско дело во дисциплина АНИМИРАН ФИЛМ се наградува Никола Димов.

Во категорија од 21 до 29 години

За најдобро авторско дело во дисциплина СЛИИКАРСТВО се наградува Арбина Емини,

За најдобро авторско дело во дисциплина ГРАФИКА се наградува Ана Трајкпвска,

За најдобро авторско дело во дисциплина ФОТОГРАФИЈА се наградува Ирина Крстевска, со делото под наслов „Духот на тешкото“.

ams muzicari

„Млади музички уметници“

За најдобро авторски дела во дисциплина КЛАСИЧНА МУЗИІКА се наградува Филип Иванов

За најдобро авторско дело во дисциплина ПОПУЛАРНА МУЗИКА се наградуваат Стефанија Александар Ристовска и Стефан Дуковски со делото „ Да не беше тој “

„Млади поети“
Во категорија од 15 до 20 години
За прво наградена творба е творбата со наслов „Наслутување“ од Александар Анѓелковиќ,
За второ наградена творба е творбата со наслов „Во ноќта на небесата светната твојот поглед го барам“ од Андреј Анѓеловиќ,
За трето наградена творба е творбата со наслов „Ka kohë (Има Време)“од Хава Куртиши,
Во категорија од 21 до 29 години
За Прво наградена творба е творбата со наслов „Бурата која нема глас“ од Никола Наумовски,
За Второ наградена творба е творбата со наслов „Вдомување“од Радица Стојановска,
За Трето наградена творба е творбата Без наслов од Дона Заревска.

ams nagradi 2021

Избери живот - избери спорт

Информатички спортски систем

Спортска академија