Facebook профил на Агенцијата за млади и спортYouTube канал на Агенцијата за млади и спорт

Слајдови на насловна

Доделени наградите за најдобри млади уметници од проектот „Млади уметници

Доделени наградите за најдобри млади уметници од проектот „Млади уметници"

  Музејот на град Скопје е местото каде денес беше отворена изложбата...

Доделени наградите за најдобрите млади поети од „Kонкурсот на АМС

Доделени наградите за најдобрите млади поети од „Kонкурсот на АМС" за 2019 година

Агенцијата за млади и спорт (АМС) по шести пат го реализира проектот за...

Продолжува кампањата „Насилството раѓа насилство – сопри го, не го разгорувај“

Продолжува кампањата „Насилството раѓа насилство – сопри го, не го разгорувај“

Градот Скопје се приклучи на кампањата на Агенцијата за млади и спорт и...

Каевски се обрати на финалната конференција на Евро - Атлантскиот Совет на Македонија

Каевски се обрати на финалната конференција на Евро - Атлантскиот Совет на Македонија

Директорот на Агенцијата за млади и спорт, Дарко Каевски, на покана на...

Продолжува проектот “Стоп на пороците кај младата популација’’

Продолжува проектот “Стоп на пороците кај младата популација’’

Агенцијата  за млади и спорт продолжува со имплементацијата на...

 • Доделени наградите за најдобри млади уметници од проектот „Млади уметници

  Доделени наградите за најдобри млади уметници од проектот „Млади уметници"

 • Доделени наградите за најдобрите млади поети од „Kонкурсот на АМС

  Доделени наградите за најдобрите млади поети од „Kонкурсот на АМС" за 2019...

 • Продолжува кампањата „Насилството раѓа насилство – сопри го, не го разгорувај“

  Продолжува кампањата „Насилството раѓа насилство – сопри го, не го разгорувај“

 • Каевски се обрати на финалната конференција на Евро - Атлантскиот Совет на Македонија

  Каевски се обрати на финалната конференција на Евро - Атлантскиот Совет на...

 • Продолжува проектот “Стоп на пороците кај младата популација’’

  Продолжува проектот “Стоп на пороците кај младата популација’’

Печати

Скопје трча

вклучено . Објавено во Соопштенија

ams dk sk trca

"Skopje Run 10K" е трка која ќе се одржи трета година по ред и која на сите тркачи и рекреативци им овозможува уште една можност да спортуваат и да се натпреваруваат.

На прес конференцијата одржана во Агенцијата за млади и спорт свое излагање имаше директорот Дарко Каевски, Гордана Николовска од Сојуз на спортови на Скопје и Кире Синадиновски, директор на Виз Ер Скопски маратон.

-Ако во минатото беше реткост да се трча, денес, е сосема нормално, а спортувањето станува култура на живеење во нашата држава, особено во нашиот град.

Трката на 10 километри има рекреативен, но и натпреварувачки карактер и дава јасна порака до сите граѓани за потребата од физичка активност, истакна Каевски.

Тој испрати повик до сите граѓани да земат учество во настанот, без разлика дали се натпреварувачи или љубители на трчањето кои со своето присуство ќе дадат свој допринос во промоција на настанот и градот.

Директорот на Виз Ер Скопски маратон Кире Синадиновски стави акцент на се поголемиот број на пријавени натпреварувачи, потенцирајќи дека оваа година има атлетичари од Кенија кои ќе придонесат кон подобрување на квалитетот и брзината на трката.

“Skopje Run 10 K”, по иницијатива на Атлетската федерација ќе биде истовремено и Државно првенство на 10 километри.

-Упатуваме повик за разбирање на сите граѓани кои гравитираат околу улиците на кои ќе се одржи трката, и истовремено ги повикуваме со своето присуство да дадат поддршка на натпреварувачите, истакна Синадиновски.

Претставникот од Сојузот на спортови на град Скопје се осврна на хуманитарниот акцент на трката, кој ќе се реализира со давање симболична сума за маичките за учество во трката, нагласувајќи дека истите можат да ги добијат и граѓаните кои  како публика ќе дадат свој допринос во хуманитарниот дел од настанот.

Главни покровители на Skopje Run 10K се Агенција за млади и спорт на РСМ и Град Скопје, а ко-организатор е МВР на РСМ.

ams 10 k

 

Избери живот - избери спорт

Информатички спортски систем

Спортска академија