Facebook профил на Агенцијата за млади и спортYouTube канал на Агенцијата за млади и спорт

Слајдови на насловна

Прием за македонската таеквондо олимписка надеж Дејан Георгиевски

Прием за македонската таеквондо олимписка надеж Дејан Георгиевски

Агенцијата за млади и спорт организираше прес конференција по повод...

Кошаркарско игралиште во Аеродром

Кошаркарско игралиште во Аеродром

Директорот на Агенцијата за млади и спорт, Наумче Мојсовски направи увид во...

Најдобриот млад иноватор на прием во АМС

Најдобриот млад иноватор на прием во АМС

Директорот на Агенцијата за млади и спорт Мојсовски се сретна со нашиот...

Избрани најдобрите од конкурсот

Избрани најдобрите од конкурсот "Млади уметници"

Избрани се најдобрите од конкурсот "Млади уметници" во две возрасни...

Избрани најдобрите од конкурсот

Избрани најдобрите од конкурсот "Млади поети"

“Млади поети” е еден од проектите кои имаат за цел да ја...

 • Прием за македонската таеквондо олимписка надеж Дејан Георгиевски

  Прием за македонската таеквондо олимписка надеж Дејан Георгиевски

 • Кошаркарско игралиште во Аеродром

  Кошаркарско игралиште во Аеродром

 • Најдобриот млад иноватор на прием во АМС

  Најдобриот млад иноватор на прием во АМС

 • Избрани најдобрите од конкурсот

  Избрани најдобрите од конкурсот "Млади уметници"

 • Избрани најдобрите од конкурсот

  Избрани најдобрите од конкурсот "Млади поети"

Печати

Посета на Спортската Академија во фудбал

вклучено . Објавено во Соопштенија

 

Денес, четврток 25.10.2012 година со почеток во 09.30 часот, Директорот на Агенцијата за млади и спорт, м-р Лазар Поповски, селекторот на Македонската фудбалска репрезентација, Чедомир Јаневски, како и директорот на Македонската фудбалска репрезентација, Петар Милошевски, на фудбалското игралиште Алумина ги посетија учениците-спортисти од Спортската академија од паралелката фудбал.

 

За време на тренингот, младите фудбалери добија корисни совети од директорот на АМС, како и од гостите кои присуствуваа на нивниот трениг.

Директорот Поповски истакна дека со повикувањето на истакнати спортски великани се зголемува самодовербата кај младите талентирани луѓе кои се стремат да станат професионални спортисти.

- Во програмата и планот за работа е предвидено познати спортисти да држат предавања со што ќе се зголеми самодовербата кај овие талентирани деца. Потребна ни е поддршка од нашите спортски великани, да ни помогнат во развојот на младите во професионални сопортисти. Од нив ќе научиме како да го искористиме нивниот потенцијал. За во иднина е планирано, вакви предавања да не вршат само домашни, туку да донесеме и странски тренери, спортисти и селектори- рече Поповски.

Селекторот на Македонската фудбалска репрезентација, Чедомир Јаневски, додаде дека оваа Академија е позитивен чекор во создавањето на професионални спортисти според сите стандарди.

- Во сите земји постојат вакви академии од каде излегуваат спортски легенди. Целта на Спортската академија е да ги детектира талентираните деца и да ги насочи кон правилен развој. Позитивно е тоа што освен на тренинзите, се обрнува и големо внимание на образванието. Децата се учат на дисциплина што е исто така позитивно. За во иднина е потребно да се подобри само инфраструктурата, како и да се создаде медицински тим кој постојано ќе ги следи децата.Верувам дека од оваа Академија ќе излезат квалитетни играчи кои ќе бидат барани насекаде во светот-изјави Јаневски.

Средношколците ги поздрави и директорот на Македонската фудбалска репрезентација, Петар Милошевски, кој исто така го поддржа проектот за создавање на Спортска академија.

- Ние како ФФМ целосно го поддржуваме овој проект на Агенцијата за млади и спорт и гледаме да бидеме целосно вклучени во реализацијата на програмата на паралелката за фудбал. Засега проектот функционира солидно и се надеваме дека од година во година, академијата се повеќе ќе се развива- рече Милошевски.

 

Избери живот - избери спорт

Информатички спортски систем

Спортска академија