Facebook профил на Агенцијата за млади и спортYouTube канал на Агенцијата за млади и спорт

Слајдови на насловна

Отчет на Агенцијата за млади и спорт за 2016 година

Отчет на Агенцијата за млади и спорт за 2016 година

Денес во Агенцијата за млади и спорт беше одржана прес конференција на која...

АМС и додели 110 илјади евра на Ракометната федерација на Македонија

АМС и додели 110 илјади евра на Ракометната федерација на Македонија

Агенцијата за млади и спорт ќе и додели шест милиони и шесто илјади денари...

Позлатени статуетки за најдобрите во годината што изминува

Позлатени статуетки за најдобрите во годината што изминува

Свечената церемонија во Македонскиот народен театар, која се одржа по 62....

Промовирана збирката поезија од проектот “Млади поети”

Промовирана збирката поезија од проектот “Млади поети”

Денес во Градската библиотека “Браќа Миладиновци”  се...

Изложба од проектот „Млади уметници“ на Агенцијата за млади и спорт

Изложба од проектот „Млади уметници“ на Агенцијата за млади и спорт

На 12 декември 2016 г. (ПОНЕДЕЛНИК) во Националната галерија на Македонија...

 • Отчет на Агенцијата за млади и спорт за 2016 година

  Отчет на Агенцијата за млади и спорт за 2016 година

 • АМС и додели 110 илјади евра на Ракометната федерација на Македонија

  АМС и додели 110 илјади евра на Ракометната федерација на Македонија

 • Позлатени статуетки за најдобрите во годината што изминува

  Позлатени статуетки за најдобрите во годината што изминува

 • Промовирана збирката поезија од проектот “Млади поети”

  Промовирана збирката поезија од проектот “Млади поети”

 • Изложба од проектот „Млади уметници“ на Агенцијата за млади и спорт

  Изложба од проектот „Млади уметници“ на Агенцијата за млади и спорт

Печати

Одржан состанок со претседателите на локални младински совети во рамки на проектот „Учество на младите во процесот на донесување на одлуки“

вклучено . Објавено во Соопштенија

ams1

Денеска, 09.03.2017 во просториите на Агенцијата за млади и спорт се одржа првиот состанок со претседателите на локални младински совети во рамки на проектот„Учество на младите во процесот на донесување на одлуки“. Проектот се спроведува од страна на Коалицијата на младински организации СЕГА и Агенцијата за млади и спорт, а со поддршка од Национална Агенција за европски образовни програми и мобилност, преку програмата Еразмус+ Клучна Акција 3 (Структурен дијалог). Целта на овој проект е да се подобри функцијата на советите на млади во општините и да се влијае на подобрување на младинското учество во демократскиот живот.

На настанот се обратија Директорот на Коалицијата на младински организации СЕГА – Зоран Илиески, Директорот на Агенцијата за млади и спорт – Марјан Спасески и Директорот на Национална Агенција за европски образовни програми и мобилност.

Директорот на Агенцијата за млади и спорт се наврати на процесот на формирање на локални младински совети инициран од Агенцијата за млади и спорт во 2015 година, истовремено истакнувајќи ја огромната важност на локалните младински совети како линк меѓу младите луѓе и локалните власти, односно како тела кои овозможуваат  вклучување на младите луѓе во процесите на донесување одлуки и креирање политики.

Во првата половина на април 2017 година проектот предвидува реализација на 10 локални дискусии на тема „Зголемување на младинското учество преку функцијата на Советите на Млади“ во општините вклучени во проектот. Преку овие локални дискусии ќе се прибираат мислењата на младите за младинското учество на локално и национално ниво и каква е потребата за подобрување на младинското учество преку Советите на Млади.

За поголемо вклучување на Советите на Млади предвидено е за фасилитатори на локалните дискусии да бидат ангажирани претседателите на советите на млади од Кавадарци, Штип, Свети Николе, Радовиш, Неготино, Крушево, Гази Баба, Ѓорче Петров, Прилеп и Град Скопје.

Избери живот - избери спорт

Информатички спортски систем

Спортска академија