Facebook профил на Агенцијата за млади и спортYouTube канал на Агенцијата за млади и спорт

Слајдови на насловна

Отчет на Агенцијата за млади и спорт за 2016 година

Отчет на Агенцијата за млади и спорт за 2016 година

Денес во Агенцијата за млади и спорт беше одржана прес конференција на која...

АМС и додели 110 илјади евра на Ракометната федерација на Македонија

АМС и додели 110 илјади евра на Ракометната федерација на Македонија

Агенцијата за млади и спорт ќе и додели шест милиони и шесто илјади денари...

Позлатени статуетки за најдобрите во годината што изминува

Позлатени статуетки за најдобрите во годината што изминува

Свечената церемонија во Македонскиот народен театар, која се одржа по 62....

Промовирана збирката поезија од проектот “Млади поети”

Промовирана збирката поезија од проектот “Млади поети”

Денес во Градската библиотека “Браќа Миладиновци”  се...

Изложба од проектот „Млади уметници“ на Агенцијата за млади и спорт

Изложба од проектот „Млади уметници“ на Агенцијата за млади и спорт

На 12 декември 2016 г. (ПОНЕДЕЛНИК) во Националната галерија на Македонија...

 • Отчет на Агенцијата за млади и спорт за 2016 година

  Отчет на Агенцијата за млади и спорт за 2016 година

 • АМС и додели 110 илјади евра на Ракометната федерација на Македонија

  АМС и додели 110 илјади евра на Ракометната федерација на Македонија

 • Позлатени статуетки за најдобрите во годината што изминува

  Позлатени статуетки за најдобрите во годината што изминува

 • Промовирана збирката поезија од проектот “Млади поети”

  Промовирана збирката поезија од проектот “Млади поети”

 • Изложба од проектот „Млади уметници“ на Агенцијата за млади и спорт

  Изложба од проектот „Млади уметници“ на Агенцијата за млади и спорт

Печати

АМС и додели 110 илјади евра на Ракометната федерација на Македонија

вклучено . Објавено во Соопштенија

ams pres r web 1

Агенцијата за млади и спорт ќе и додели шест милиони и шесто илјади денари на Ракометната федерација на македонија за финансирање на два различни настана.

- Денеска го потпишавме Договорот за финансирање на два значајни настани на Ракометната федерација на Македонија, кои ќе се случат овој месец, а истите се како резултат на новиот стабилен извор на финансирање преку Законот за игрите на среќа и другите забавни игри, согласно кој веќе околу два месеци на сметка на АМС легнуваат средства од приредувачите на игри на среќа. 

Први, бенефит од овие средства ќе имаат РФМ, за кои согласно денеспотпишаниот договор ќе се финансираорганизацијата на квалификацискиот турнир за пласман на СП М-21 во Алжир 2017 година, што го организира РФМ, во периодот од 4 до 8 јануари 2017 година во Скопје, во износ од 600.000,00 ден и целосно покривање на трошоците за учество на машката сениорска репрезентација на СП во Франција – 12 до 29 јануари 2017 година, во износ од 6.000.000,00 ден

Тој очекува на годишна основа АМС да собере помеѓу 80 и 100 милиони денари со кои ќе се финансираат спортските федерации и МОК.

Од 1-ви јануари стапија на сила Измените и дополнувањата во Законот за спорт и Законот за данокот на добивка со кои се дава можност на секоја компанија да финансира во спортски федерации, Македонскиот Олимписки комитет, спортски клубови и индивидуални спортисти за што ќе добие ослободување од данокот на добивка.

-Оваа мерка ќе значи вистинска револуција во спортот и е нешто што македонскиот спорт го чекаше цели 25 години. Бенефиции ќе имаат и индивидуалните спортисти. Ова ќе значи директно откажување на државата од приливот на дел од средствата од данок на добивка во буџетот, во корист на спортот, клубовите, федерациите и врвниот спорт, додаде Спасески.

Благодарност за добиените финансиски средства искажа претседателот на федерацијата Живко Мукаетов

-Со овој нов чекор кој се прави, ние како федерација ќе можеме уште поактивно да се насочиме и кон помладите категории, а не да бидеме врзани само за А селекцијата. Ни следуваат организации на квалификацискиу турнири и други активности. Секоја помош е добредојдена. Добро е да се направи сегрегација, да се одберат неколку спортови во кои државата поинтензивно че финансира.Ние сме мала држава и не може во секој спорт да очекуваме големи резултати. Ние че знаеме на правилен начин да ги искористиме овие средства за развој на ракометот. Ова че биде дополнителен импулс и за сениорската репрезентација која ја очекува настап на СП во Франција. За врвен спорт требаат пари, заради тоа треба добра синергија и од државата и од спонзорите за на долг рок да направиме стратегија и да испорачаме резулатати, рече Мукаетов.(МИА)

Избери живот - избери спорт

Информатички спортски систем

Спортска академија