Печати

Избор на спортисти на Македонија за 2012 година

вклучено . Објавено во Соопштенија

На традиционалната свеченост во МОБ, Сојузот на спортски федерации на Македонија и Агенцијата за млади и спорт им доделија признанија на спортисти поединци и национални тимови кои го одбележаа македонскиот спорт во 2012. година. Во гласањето учествуваа: медиумите, националните спортски федерации, граѓаните и Совет за спорт при АМС.

Фото галерија и резултати од гласањето:

 

Номинација 1

Номинација 2

Номинација 3

Спортист на годината

Наумче  Мојсовски

бодови

Тодор   Гечевски

бодови

Ненад  Манојловски

бодови

Новинари:

НСФ:

Јавно гласање:

      Совет за спорт:   

Вкупно:

5

4

3

6

18

Новинари:

НСФ:

Јавно гласање:

Совет за спорт:

Вкупно:

3

2

2

3

10

Новинари:

НСФ:

Јавно гласање:

Совет за спорт:

Вкупно:

1

1

1

1

4

Спортистка на годината

Оливера Наковска-Бикова

бодови

Гордана Цветковска -Бошевска

бодови

Мирјета Бајрамоска

 бодови

Новинари:

НСФ:

Јавно гласање:

Совет за спорт:

Вкупно:

5

4

3

6

18

Новинари:

НСФ:

Јавно гласање:

Совет за спорт:

Вкупно:

3

1

1

3

8

Новинари:

НСФ:

Јавно гласање:

Совет за спорт:

Вкупно:

1

2

2

1

6


 

Номинација 1

Номинација 2

Номинација 3

Млад спортист на годината

Димитар Ѓорѓиев

бодови

Дејан Манасков

бодови

Крсто       Мишев

бодови

Новинари:

НСФ:

Јавно гласање:

Совет за спорт:

Вкупно:

3

4

2

6

15

Новинари:

НСФ:

Јавно гласање:

Совет за спорт:

Вкупно:

5

2

3

3

13

Новинари:

НСФ:

Јавно гласање:

Совет за спорт:

Вкупно:

1

1

1

1

4

Млада спортистка на годината

Симона Заборска

бодови

Наташа Андонова

бодови

Елена Ливриниќ

бодови

Новинари:

НСФ:

Јавно гласање:

Совет за спорт:

Вкупно:

5

4

2

6

17

Новинари:

НСФ:

Јавно гласање:

Совет за спорт:

Вкупно:

3

2

1

1

7

Новинари:

НСФ:

Јавно гласање:

Совет за спорт:

Вкупно:

1

1

3

3

8

Најуспешен македонски спортист во странстсво

Кирил  Лазаров

бодови

Горан     Пандев

бодови

Перо         Антиќ

бодови

Новинари:

НСФ:

Јавно гласање:

Совет за спорт:

Вкупно:

5

4

3

6

18

Новинари:

НСФ:

Јавно гласање:

Совет за спорт:

Вкупно:

1

2

1

1

5

Новинари:

НСФ:

Јавно гласање:

Совет за спорт:

Вкупно:

3

1

2

3

9

 

Резултати од екипните спортови:

 

Номинација 1

Номинација 2

Номинација 3

Најуспешен машки национален  тим

Македонски Ракометен

национален тим

 

бодови

 

Македонски Кошаркарски

национален тим

бодови

Македонски Фудбалски

национален тим

бодови

Новинари:

НСФ:

Јавно мислење:

Совет за спорт:

Вкупно:

5

4

3

6

18

Новинари:

НСФ:

Јавно мислење:

Совет за спорт:

Вкупно:

3

2

2

3

10

Новинари:

НСФ:

Јавно мислење:

Совет за спорт:

Вкупно:

1

1

1

1

4

Најуспешна женска репрезентација

Македонски Ракометен национален тим

бодови

Македонски Фудбалски национален  тим У 19

бодови

Македонски Кошаркарски национален   тим У19

бодови

Новинари:

НСФ:

Јавно мислење:

Совет за спорт:

Вкупно:

5

4

3

6

18

Новинари:

НСФ:

Јавно мислење:

Совет за спорт:

Вкупно:

3

2

2

3

10

Новинари:

НСФ:

Јавно мислење:

Совет за спорт:

Вкупно:

1

1

1

1

4

 

 

Номинација 1

Номинација 2

Номинација 3

Најуспешен тренер/ селектор

Бранимир Јовановски

бодови

Звонко Шундовски

бодови

Лино      Червар

бодови

Новинари:

НСФ:

Јавно мислење:

Совет за спорт:

Вкупно:

5

4

2

6

17

Новинари:

НСФ:

Јавно мислење:

Совет за спорт:

Вкупно:

1

1

1

1

4

Новинари:

НСФ:

Јавно мислење:

Совет за спорт:

Вкупно:

3

2

3

3

11

Покрај осумте награди, статуетки за спортски промотори на Македонија во светот добија и ракометниот клуб Металург, фудбалскиот репрезенативец Агим Ибраими и фудбалскиот судија Александар Ставрев. Постхумно ССФМ и Агенцијата за млади и спорт им доделија плакети на долгогодишните спортски дејци Александар Анастасовски Мац и на Славе Атанасовски.

Инаку, во пресрет на главната свеченост, АМС им додели сертификати на 500-те млади спортисти, носители на категоријата спортист – спортска надеж, и ги верификува спортските пензии на носителите на највисокото национално спортско признание.