Печати

Меѓународен ден на лица со посебни потреби

вклучено . Објавено во Соопштенија

ams dk deca

По повод Меѓународниот ден на лица со посебни потреби, Агенцијата за млади и спорт изработи календар за 2019 година со творби од децата со хендикеп, кои на предходно објавениот конкурс доставија свои дела.

Настанот го одбележавме во ОУ “Невена Георгиева Дуња”, а истиот беше  своевидна промоција на календарот, но и дружба со децата со посебни потреби.

-Сакам да истакнам дека Агенција за млади и спорт целосно ги поддржува лицата со хендикеп преку многубројни активности низ годината, и да порачам да не дозволиме 3 декември да биде само еден ден во годината, да придонесуваме кон обезбедување на инклузивност и еднаквост, “Секој ден е 3-ти декември”, изјави Дарко Каевски, директор на Агенцијата за млади и спорт.

Со овој настан Агенцијата за млади и спорт дава свој допринос во подигнување на свеста за потребите на лицата со хендикеп, но и нивна интеграција во секојдневниот живот.

Меѓународниот ден на лицата со хендикеп секоја година се одбележува на 3 декември низ целиот свет. Темата за оваа година е "Оспособување на лицата со попреченост и обезбедување инклузивност и еднаквост".

Разните мерки кои ги превземаат од Владата на Р.М. и ние како Агенција за млади и спорт се фокусираат токму на зајакнување на лицата со попреченост за инклузивен, правичен и одржлив развој.